Heeft u een vraag?

Stel hem hier

Kunnen wij u helpen?

Wij zijn bereikbaar via:

  • 085 - 760 8 760
  • info@wiggersgroep.nl
Wilt u liever dat wij bellen?

Of stel hieronder uw vraag:

01-10-2019

Hoe ga je om met een wisselend inkomen?

Zelfstandigen en flexwerkers hebben vaak wisselende werktijden. Dat zorgt voor stressmomenten, maar ook voor sterke schommelingen in het inkomen. Hoe ga je hiermee om?

De hypotheeklasten/huur, de energierekening en veel andere lasten betaal je doorgaans per maand. Met een vast en stabiel inkomen vormen de maandlasten geen probleem, maar met een sterk schommelend inkomen is het een ander verhaal. In maanden met een hoog inkomen moet je dus bedragen reserveren voor maanden met lagere inkomsten. Door hier voor jezelf een goede structuur in op te bouwen voorkom je dat er schulden ontstaan. Zodra er schulden zijn, kom je er namelijk moeilijk weer uit.

Maak voor jezelf de vaste lasten inzichtelijk

Maak een overzicht van alle lasten die je periodiek moet betalen. Dat is relatief eenvoudig voor de hypotheeklasten en de energierekening, maar neem ook de meer flexibele vaste lasten die je jaarlijks betaalt mee. Goede voorbeelden hiervan zijn de gemeentelijke belastingen, abonnementen die je per jaar betaalt en verzekeringen. Tel alle lasten in één jaar bij elkaar op en deel het totaal door twaalf. Stort dit bedrag maandelijks op een speciale betaalrekening waar je de bedragen ook van laat incasseren.

Eventueel kun je in de eerste paar maanden tegen een tekort aanlopen. Deze vul je aan. Op langere termijn krijg je op deze manier de vaste lasten onder controle.

Hoeveel heb je nodig voor de huishouding?

Stap twee is het inzichtelijk maken wat je nodig hebt om van te leven. Het gaat om eten en drinken, persoonlijke verzorging en andere uitgaven om jouw huishouden draaiende te houden. Dit bedrag moet je ook maandelijks beschikbaar houden om van rond te komen. Ook dit bedrag stort je op de speciale betaalrekening waar je ook de vaste lasten van betaalt. Deze kosten komen namelijk ook maandelijks weer terug.

Laat de inkomsten op een aparte betaalrekening binnenkomen

Van het bedrag dat je binnen krijgt aan inkomen maak je gelijk het deel voor de vaste lasten en de huishoudelijke uitgaven over op de speciale rekening. De rest laat je staan op de betaalrekening. Aan het einde van de maand kun je het resterende bedrag doorstorten naar de spaarrekening. Ontvang je in de opvolgende maand minder inkomsten? Vul het tekort dan aan vanaf de spaarrekening. Uiteraard is het de bedoeling dat je gemiddeld een bedrag overhoudt om van te sparen. Zaken als de vakantie, onderhoud van het huis en de auto heb je namelijk ook nog geld voor nodig.

Bovenstaande methode van het beheren van je geld is best bewerkelijk, maar zo houd je wel overzicht. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Gegevens